NSHC premiären blev en sjunde plats!

I lördags var det äntligen dags att få tävla. Det var många saker som var nya. Ny bil, förare som aldrig tävlat, och en ny serie med regler kring förarbyten och tankning. Att dagen startade vid onormala tiden 05.00 var bara en del i det nya.

Vid 07.30 var vi på plats i Karlskoga precis i lagom tid för att skriva in oss och lasta av bilen till besiktning samt ställa i ordning depåplats och tankningsutrustning. Transpondern till tidtagningen hade vi fått eftermiddagen innan så direkt efter besiktning blev det bråttom att få dit den innan träning kl 09.00.

Pelle och Anton mekade frenetiskt med transpondern, Tomas var på gästförarkurs, så Per fick starta träningen istället, för han var den enda som hade tid att byta om till racegrejer. 09.08 kom vi ut på träningen och hann allihopa känna på bilen för första gången. Ovant! Några av oss har bara kört mer eller mindre standardbilar tidigare och det här är nåt helt annat. Strax innan träningens slut vid 10.00 parkerade vi in bilen för tankning och sen uppställning i startledet i depån.

Pelle var den enda i teamet som kört tävlingar tidigare så han var given att starta racet. Vi andra var rätt så nöjda med det, för vi hade nog med att vara nervösa. Eftersom vi inte tävlat i serien tidigare fick vi starta lååångt bak, på artonde ruta. Så det var ingen idé att hetsa till första kurvan.

Det rullade på bra för Pelle och han plockade upp sig i fältet plats för plats. Efter en halvtimme så kom mörka moln in och det började dugga lite lätt. Det här skulle kunna bli intressant.

Första förarbytet till Per gick hyffsat smidigt och ut på banan igen. 10 minuter in på Pers stint började det spöregna. Det visade sig att däcken vi hade inte var direkt bra på blött, för att inte säga helt värdelösa. Det blev ett par härliga uppställ innan depåkurvan och ett par escape road rundor i Trösen innan det började torka upp igen. Precis när fästet återkom blev det Safety car och vi passade på med nästa förarbyte och vår första tankning.

Tankningen fungerade över förväntan och Anton kom ut på banan. Nu hade det torkat upp och Anton satte bättre och bättre tider. Han plockade upp oss rejält i fältet igen. En kanonstint som byttes till vår gästförare.Tomas rullade ut och efter ett par varv gick det riktigt bra och vi fortsatte plocka placeringar.

Nästa stinter löpte på utan större förändringar, Per tappade några placeringar och Anton och Tomas körde upp oss igen. När vi närmade oss sista timmen låg vi sjua totalt, då började det spöregna ordentligt igen. Tomas som satt i bilen fick känna på det obefintliga greppet och tog escape roaden i Ejes kurva. Vi fick sänka tempot och tänka på att det var viktigare att ta oss i mål än att ta en placering eller två.

Vi gjorde ett sista byte med ca 40 minuter kvar och Per gick ut på banan på nionde plats. Det höll på att torka upp men duggade fortfarande så det var förädiskt grepp. Efter att slängt upp dagens längsta bredställ på rakan innan depåkurvan fick vi ta det lite lugnare där tills det torkat upp mer. Vi tappade ner till tionde plats innan det blev tort. Då fick Per äntligen upp lite fart och kunde börja hålla undan för bilarna på placeringarna bakom och plocka på de framför. Med 10 minuter kvar kom vi om teamet framför och kunde hålla nionde platsen till målflagg.

Vi blev totalt nia men eftersom två bilar i totalen var från klass 2 så kom vi sjua i vår klass(3). Långt över vår förväntan!

Nu har vi lärt oss massor om hur förarbyten, tankning och allt runt i kring fungerar. Till nästa race kan vi koncentrera oss mer på racingen. Med ett par justeringar på bilen kommer vi tillbaka sjukt taggade till nästa race den 2 juni.

Tack Sebbe som ställde upp och hjälpte till kring tankning och var funktionär. Tack NSHC för ett bra race!

Fler bilder (och på måndag kväll video)

Resultat

Kategorier: Karlskoga Motorstadion, NSHC, Race, Racerapport

Resultat NSHC 2014

4 maj Karlskoga 9:e plats
5 juli Kinnekulle  6:e plats
9 aug Karlskoga 6:e plats
13 sept Kinnekulle 6:e plats
14 sept Kinnekulle DNS
27 sept Karlskoga 9:e plats
Officiella resultat