Sista pusselbiten innan race, fyrhjulsinställning

Igår rullade vi upp bilen på fyrpelarlyften för en hjulinställning. Vi kollade inte hjulinställningarna när vi köpte bilen, därimellan har vi kört 3 race och varit av banan ungefär lika många gånger. 

Det vi hade med oss var att hon gärna går rakt fram och att våra däck slits mest på yttersidorna, vilket bl a skvallrade om för lite camber, men i övrigt hade vi ingen aning om hur hjulen stod.

Efter att vi riggat på all mätutrustning och gjort grundkalibrering fick vi fram nuvarande värden. De var ungefär som vi trodde.

Bak

Lite för lite camber och toe in. Höger bak hade en halv grad mindre camber och obefintlig toe in (+0,01) jämfört med vänster bak på +0,4. Vi åtgärdade camber så det blev likvärdigt mellan sidorna med dryga -2 och satte toe in på ca +0,9 på båda sidor. Förhoppningsvis ska det ge oss en lugn o fin bil under bron på Kinnekulle, där man inte vill att bakvagnen släpper.

Fram

Toe in fram skiljde hela +1,4 (v +0,23, h +1,63!) och totala Toe in på hela +1,86. Camber skiljde 0,75 mellan sidorna.  Toe In fungerar som en plog fram och gör bilen stabil men svänger inte så gärna. Vi justerade raskt till lika Toe mellan sidorna och istället till -0,2 vilket blir Toe Out. Lite nervösare, men vill svänga in.  Cambern ökade vi på med ca -0,8 på höger och -1,2 på vänster. Blev inte helt lika mellan sidorna men närmare än tidigare. 

Nu har vi ett bra utgångsläge och en ny grund setup på bilen. Nya däck, nya fälgar, nya hjulinställningar, nya splitter, diffusor, ändrad vinkel på bakvinge. Det får bli plattformen för vidare justeringar efter erfarenheter på banan.

Precis två veckor kvar till premiär racet på Kinnekulle Ring. Däremellan ska vagnboksbesiktningen göras, förhoppningsvis bjuder inte den på några överraskningar. Håll tummarna!

Tack Håkan och Pelle för hjälpen med inställningarna.

Kategorier: Celica, Verkstad

Nordic Six Hours Cup

Simling Racing tävlar i långloppsserien Nordic Six Hours Cup (NSHC) klass 3.

NSHC hemsida

Resultat NSHC 2014

4 maj Karlskoga 9:e plats
5 juli Kinnekulle  6:e plats
9 aug Karlskoga 6:e plats
13 sept Kinnekulle 6:e plats
14 sept Kinnekulle DNS
27 sept Karlskoga 9:e plats
Officiella resultat

Resultat NSHC 2012

5 Maj Karlskoga 7:e plats
2 Juni Karlskoga 16:e plats
11 Aug Karlskoga DNS
25 Aug Kinnekulle DNS
26 Aug Kinnekulle DNS
29 Sep Karlskoga 19:e plats
Officiella resultat